» Nyheder » Nyhed

Nyhed

Nyheder


Gode råd om netadfærd

18-10-2011

Sara Hagström, psykolog og leder af Red Barnets onlinerådgivning BuddyGuard, giver her fem gode råd om, hvordan børn og unge kan færdes sikkert på nettet og mobilen, og hvordan voksne kan hjælpe dem med det.

Gode råd til børn og unge
1. Husk at det, du skriver på nettet og på sms lettere kan misforstås, end det, du siger ansigt til ansigt – det gælder især, hvis du er ironisk.

2. Hvis du føler dig mobbet på nettet eller mobilen, så sig det til en voksen og lad være med at svare igen – at svare igen kan nogle gange få mobningen til at blive værre.

3. Brug tid på at sætte dig ind i sikkerhedsindstillingerne der, hvor du har en profil: Hvem kan se hvad på din profil, og hvordan anmelder og blokerer du?

4. Overvej hvilke billeder og oplysninger du lægger ud om dig selv og lad være med at lægge noget ud, som ikke kan tåle at blive sendt videre. Så snart det ligger på nettet, har du ingen kontrol med, hvor det havner henne.

5. Husk at ikke alle er dem, de udgiver sig for at være på nettet, og mød aldrig en onlineven eller netkæreste alene og aldrig et øde sted.

Kontakt BuddyGuards rådgivere, hvis der er noget, du er i tvivl om, eller hvis du har haft oplevelser på nettet/mobilen, som har gjort dig bange eller utryg.

Du kan læse mere om BuddyGuard på hjemmesiden eller på Facebook

Læs om, hvordan du kan chatte med BuddyGuard på Facebook her

Gode råd til forældre
1. Vis interesse for dit barns onlineliv. Spørg ind til dit barns liv på nettet, ligesom du spørger, hvordan det er gået i skolen, til håndbold eller i klubben og få evt. dit barn til at vise dig yndlingssiderne på nettet.

2. Tal med dit barn om, hvad han/hun skal gøre, hvis han/hun oplever noget ubehageligt på mobilen eller nettet – ved dit barn f.eks. hvordan man anmelder og blokerer?

3. Sæt dig ind i, hvordan de sider, dit barn benytter, fungerer og om der er aldersbegrænsning. Tag stilling til, hvornår du synes, dit barn er gammel nok til at være på Facebook og andre sociale netværkssider og tal med dit barn om, hvorfor man skal have en bestemt alder for at benytte sig af siderne.

4. Sørg for at dit barn kender til og bruger sikkerhedsindstillingerne på de sider, hvor han/hun har en profil og tal i øvrigt om, hvilke oplysninger og billeder dit barn lægger ud af sig selv og andre.

5. Undersøg om der er taget højde for de digitale medier i dit barns skoles anti-mobbe politik og tag evt. initiativ til en forældredialog omkring børnenes brug af de digitale medier.

Få mere information på www.sikkerchat.dk

Relaterede nyheder: