» Nyheder » Nyhed

Nyhed

Nyheder


Børn kan reddes af amning

25-02-2013

Anne-Sofie Helms/Red Barnet

830.000 børn kan hvert år reddes, hvis mødre verden over ammer deres børn straks efter fødslen.

Den første time er afgørende. Hvis en nyfødt bliver ammet i den første time efter fødslen, er chancen for, at barnet overlever tre gange så stor. Det gør amning til den mest effektive måde at sænke børnedødeligheden på, vurderer en ny rapport fra Red Barnet.

Forklaringen er, at brystmælken kickstarter barnets immunforsvar, og hvis kvinderne kommer i gang med at amme tidligt, er der større sandsynlighed for, at de fortsætter i de seks måneder, det anbefales.

Det beskytter barnet mod fejlernæring og dødelige børnesygdomme, og 830.000 børn kan altså årligt reddes, hvis deres mødre kommer i gang med at amme lige efter fødslen.

Kender ikke vigtigheden
Men det er ikke en selvfølge, at kvinder ammer deres børn. Rapporten fra Red Barnet peger på fire hovedårsager til, at mødrene aldrig kommer i gang eller ikke fortsætter længe nok.

Et af de store problemer er, at mødre i mange fattige lande ikke selv bestemmer, om de vil amme eller ej. I stedet er det typisk kvindens svigermor eller faren til barnet, der bestemmer, hvad barnet får at spise, og i mange lande er det helt normalt at give barnet vand, komælk eller kaffe efter fødslen.  

Et andet problem er den store mangel på sundhedspersonale. I en tredjedel af alle fødsler, er der ikke det nødvendige sundhedspersonale til stede, som kan rådgive kvinderne og hjælpe dem med at komme i gang med at amme.

Og for dem, der kommer i gang, er der i mange lande ikke betalt barselsorlov eller mulighed for, at mødrene kan amme, mens de går på arbejde.

Børnemad er big business
Rapporten viser også, at virksomheder, der producerer modermælkserstatning i nogle tilfælde fører aggressive markedsføringskampagner og blandt andet uddeler gratis prøver på deres produkter, som får kvinderne til at vælge modermælkserstatning i stedet for selv at amme.

Det er i strid med verdenssundhedsorganisationen WHO’s anbefalinger, og særligt i fattige lande kan det være skadeligt for børnene, hvis familien ikke har råd til at købe nok modermælkserstatning eller ikke har adgang til rent vand.

Derfor opfordrer Red Barnet både verdens lande og de multinationale selskaber til at huske, hvor vigtigt det er, at børn bliver ammet, så vi undgår, at flere børn dør af grunde, vi kunne have forhindret.

Læs hele rapporten "Superfood for babies" her

Relaterede nyheder: