Eksempler på fondssamarbejde

EU, fonde og ministerier


Afghanske børn fryser ihjel

18-02-2012

Foto: Mats Lignell/Save
 the Children

Hjælp børnene i Afghanistan

Støt Børnekatastrofefonden

Eller bliv fadder for et barn i Afghanistan.

Ekstrem kulde hærger Afghanistan, hvor mange børn allerede har mistet livet. Yderligere mange børns liv er på spil i det, der er landets koldeste vinter i 15 år.

I lejre nær Kabul er mindst 28 børn allerede meldt døde som følge af den ekstreme vinter, der hærger i Afghanistan lige nu. Det skønnes, at størstedelen af de omkomne børn var under fem år.

Og endnu flere børneliv er i fare i den kommende uge, da temperaturerne forventes at falde helt ned til 17 minusgrader.

- Det har været en brutal vinter, og børnene har meget få midler til at beskytte sig imod den bidende kulde. Mange forsøger at overleve uden husly, tæpper, brændstof, mad, varmt tøj og sko, siger Bob Graham, Red Barnets landedirektør i Afghanistan.

Dødelig kulde
Red Barnet har allerede ydet akut hjælp i form af strikkede huer, tæpper og over 2000 stykker beskyttende plastik, som holder den kolde vind ude.

- Om natten er temperaturerne livsfarligt lave og dermed er mange børn og spædbørns liv i fare. Det er afgørende, at vi yder hjælp til familierne og beskytter børnene, siger Bob Graham.

Det er især Kabul samt de nordlige og centrale provinser, der har været hårdt ramt af de iskolde frysegrader. Her er børnene allerede alvorligt svækket som følge af underernæring på grund af de usandsynligt høje fødevarepriser og tørke.

- Børn dør, fordi de allerede er så svækkede af underernæring, og kulden gør dem endnu mere sårbare over for dødelige sygdomme, såsom lungebetændelse, oplyser Bob Graham.

Fødevarepriser på himmelflugt
Mange børn i den nordlige del af landet kæmper i forvejen for at overleve på blot brød og te på grund af en større fødevarekrise, der berører tre millioner mennesker. En million af disse er børn. Deres forældre har ikke længere råd til at brødføde deres familier, da afgrøder er mislykkedes på grund af den udeblivende regn. Det har betydet, at prisen på hvede er steget med næsten 60 procent.

På trods af at børnedødeligheden det seneste årti er faldet med 50 procent – hjulpet på vej med ulandshjælp og investeringer i sundhed og uddannelse – er livet som barn i Afghanistan fortsat utrolig barsk.

Relaterede nyheder: