STÆRKE SAMMEN - til fagpersoner

På denne side finder du en række råd og vejledninger til, hvordan du planlægger og afvikler arbejdet med Stærke Sammen - både i form af tekst, podcasts og video.

Red Barnet anbefaler, at du som fagperson først og fremmest gør dig nogle indledende tanker om, hvordan du vil bruge Stærke Sammen i din institution eller klasse. 

Nye podcast-afsnit

Red Barnet har lavet tre helt nye podcast-afsnit, som er værd at lytte til forud for arbejdet med Stærke Sammen. Det første afsnit er relevant for alle fagpersoner, mens de to andre er særligt relevante at lytte til for fagpersoner i udskolingen.

Det første afsnit handler om, hvordan du kan arbejde med Stærke Sammen i din undervisning.  Det andet handler om, hvordan man skaber en kultur blandt børnene, der kan få dem til at gå til dig som fagperson, hvis de har været udsat for et overgreb eller har kendskab til, at andre har været det. Det tredje handler om, hvordan man som fagperson kan spotte børn, som udviser tegn på at være blevet udsat for overgreb.

PLANLÆGNING OG AFVIKLING AF STÆRKE SAMMEN

Hvad skal du være opmærksom på, når du arbejder med Stærke Sammen i din børnegruppe eller klasse? Hvad skal du gøre, hvis du får mistanke om vold eller overgreb, eller hvis du er i tvivl om, hvorvidt et barn mistrives derhjemme? Nedenfor finder du en kort videoguide til fagpersoner om arbejdet med Stærke Sammen, efterfulgt af tips til planlægning og afvikling af materialet. 

Planlægning af et forløb med Stærke Sammen

Når du planlægger arbejdet med Stærke Sammen, er det en god idé, hvis du på forhånd har tænkt over og drøftet med kollegaer, hvordan I vil gribe eventuelle reaktioner fra børnene an. Undervejs i arbejdet med materialet, og særligt i arbejdet med temaerne vold og seksuelle overgreb, kan nogle børn eller elever nemlig blive følelsesmæssigt berørte. Drøft derfor gerne på forhånd:  

  • Hvordan vil I håndtere en situation, hvor et barn deler egne personlige erfaringer med et svært emne i gruppen? 
  • Hvad vil I gøre, hvis et barn bliver følelsesmæssigt berørt? 
  • Hvilke muligheder er der eksempelvis for at gå fra med et barn, hvis barnet bliver ked af det eller oprevet? 
  • Hvordan sikrer I, at I har tid til at tale med et barn, hvis barnet henvender sig til jer efter arbejdet med materialet, og hvordan kan I støtte barnet i at få den fornødne hjælp? 
  • Hvordan vil I forklare et barn, hvad der sker, når barnet fortæller en voksen om personlige erfaringer med vold eller seksuelle overgreb? 


Tips til facilitering af Stærke Sammen

  • Start gerne med de lege eller øvelser, som du selv kender og føler dig tryg ved.
  • Det er ok at fejle, og det behøver ikke at være perfekt. 
  • Forsøg selv at deltage i så mange øvelser og aktiviteter som muligt.
  • Alle kan deltage – ingen skal deltage.
  • Forsøg at være opmærksom på dit eget og elevernes kropssprog, mimik og toneleje.
  • Undgå at dømme det, eleverne siger, og tag ansvar for, at kommunikationen i gruppen og klassen er positiv.
  • Lad alle komme til orde – alles ytringer er lige betydningsfulde.
  • Undgå at dele for private historier, og pas på eleverne, så de ikke kommer til at dele for private historier i den store gruppe.


Gode råd og opmærksomhedspunkter

Hvis du fx er nysgerrig på, hvilke konkrete tegn og signaler, som er værd at holde øje med blandt børnene, eller har brug for at få opfrisket rammerne for underretningspligten, har vi lavet fire særskilte videoguides. Se de fire videoguides nedenfor. 

Videoguide 1: Intro og barrierer
Videoguide 2: Tegn og signaler
Videoguide 3: Den vigtige samtale
Videoguide 4: Underretningspligt i praksis

Lyt til podcasten 'Legens Univers'
Leg er et helt centralt element i Stærke Sammen. Leg kan bidrage til at styrke samhørigheden i en gruppe og skabe et sjovt, trygt og inkluderende fællesskab. Netop derfor indeholder undervisningsmaterialerne i Stærke Sammen masser af forskelligartede legebaserede aktiviteter. I vores podcast kan du blive blive klogere på, hvilken betydning godt faciliterede lege har for børn. 
Her for du også konkrete råd til, hvordan man som fagperson kan bruge leg i sit arbejde. 

Lyt til Legens Univers hos iTunes
Lyt til Legens Univers hos Spotify