De nye verdensmål

Sæt verdensmålene på skoleskemaet

 

Bliver verden bedre, hvis de nye verdensmål bliver gennemført?  Eleverne kan f.eks. diskutere, hvilke mål de synes, er vigtigst, og hvilken verden de gerne vil overtage som voksne.

Alle verdens lande i FN har vedtaget de nye mål som sigter mod at udrydde ekstrem fattigdom og sikre bæredygtig udvikling – socialt, økonomisk og miljømæssigt inden 2030.

Mange af de nye verdensmål er afgørende for opfyldelse af de rettigheder, som børn har ifølge FN’s Børnekonvention.

Verdensmålene vil gælde for alle lande i verden – så vi i Danmark skal også være med til at sikre, at vi når de 17 verdensmål.

Verdensmålene kan være lidt svære at forstå for eleverne, derfor har vi produceret en tekst, du kan læse op for eleverne eller lade dem læse selv og nogle websider om verdensmålene til jeres elever her på MEGAFONEN:

Tekst til oplæsning eller læs selv (pdf)
For elever i 4.-6. klasse
For elever i 7.-10. klasse
 

 

Verdens vigtigste år

2015 bliver også kaldt verdens vigtigste år, fordi vi i år har mulighed for at skrive os ind i historien som den generation, der besluttede os for at afskaffe ekstrem fattigdom og sætte en stopper for klimaforandringerne. Red Barnet har samlet 15 unge på 15 år for, at de kan komme til orde her i verdens vigtigste år. Her på MEGAFONEN kan eleverne følge de 15-årige, bl.a. har en af dem været i New York til FN’s generalforsamling i september.

De nye verdensmål skal gælde fra i år og frem til 2030 – i den periode bliver jeres elever de voksne, der skal overtage ansvaret for denne klode. Så det er vigtigt, at de kender verdensmålene. På børnerettighedsdagen kan eleverne – alt efter alder – bare høre om de nye mål eller diskutere, hvilke mål de synes, der er vigtigst, og hvordan de selv kan bidrage til at nå målene. Brug også gerne dagen til at fortælle forældre eller folk på gaden om de mange fremskridt, der allerede er opnået for børn i verden, og om jeres elevers fremtidshåb.

Sjov event med videoer på de sociale medier
Lige nu har Red Barnets unge ambassadører for verdensmålene også gang i en aktivitet på de sociale medier – nemlig at få en masse børn og unge til at kramme for en bedre verden. Kort fortalt: Få gerne dine elever til at filme, at de give en et kram og upload videoerne på Facebook, Instagram og Snapchat. Læs mere om hvordan på her på elevsiden.
Husk at bruge #hugforglobalgoals og #RedBarnet


Grafiske materialer
Red Barnet har produceret nogle forskellige stemmesedler og andre grafiske materialer, som I er velkomne til at printe ud og bruge, hvis I selv skulle få lyst til at afholde et topmøde. Materialerne kan også bruges til gruppearbejde om verdensmålene under Verdenstimen, på børnerettighedsdagen eller ved andre lejligheder. Find materialerne her.

 

Tilmeld jer børnerettighedsdagen
Den 20. november fejrer skoler landet over FN's børnerettighedsdag sammen med Red Barnet. I år sætter vi fokus på de nye verdensmål. Hvis I vil være med, så tilmeld jer her, så får I tilsendt et idékatalog, balloner og plakater.

 

Topmøder på skoler og i New York
Red Barnet tog initiativ til at fem skoler afholdte topmøder om de nye verdensmål. Eleverne kom med deres bud på de vigtigste ønsker for verdens fremtid. De sendte deres ønsker af sted til Lina Al-Ansary fra Amager Fælled Skole, der sammen med unge fra hele verden var i New York for at tale til toppolitikere og formanden for FN’s generalforsamling, Mogens Lykketoft. Følg med her.


Find mere viden
Vi har her samlet en masse links til andre hjemmesider, videoer og andet info om de nye verdensmål. Listen vil løbende blive opdateret: